Ugrás a tartalomra

Gül Baba utca Budán

leguan küldte be September 16, 2015 időpontban
Hely/kategóriák

Buda hajdani  Landstrasse. (Országút) nevű városrészében, a Calvarien Berg (Kálvária hegy - az 1800-as évek végétől Rózsahegy, majd Rózsadomb) Dunára néző, keleti lejtőjét az 1700-as évek  folyamán szőlők borították. Noha a század utolsó évtizedeiben az ottani szőlők tulajdonosa, Niedermayer Ferenc ácsmester egy útmenti parcellázással házhelyeket alakított ki, de ezek beépülése - a korabeli térképek tanúsága  szerint  - csak az 1820-as évekre történt meg. Ettől kezdve a hegyre menő utcácskát Niedermayer Gasse (Niedermayer utca) néven illették, egészen 1915-ig, amikor világháborús szövetségesünk, Törökország felé tett gesztussal - az utca felső végén korábban feltárt Gül Baba türbe okán - Gül Baba utcának nevezték át.

Feltételezhető, hogy a szőlők között felvezető útnak volt már a középkorban török előzménye, hiszen aljában - több korabeli metszeten is látható - dervis-kolostor állt, felső végében pedig a türbe, amelyet az  1541-ben elhunyt dervis, Gül Baba emlékére 1545 körül emeltek, vagyis vagy 140 évig volt még az itt élő törökök tiszteletének tárgya.

Az utca valószínűleg a legmeredekebb  Budapesten, és enyhe kanyarulataival talán az egyik leghangulatosabb. Házainak nagyobb része már korszerű építmény, de még maradt néhány, ami mutatja a korábbi formákat.

Cím

Gül Baba u.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok