Ugrás a tartalomra

Regent-ház, Szomjas-ház

Ády küldte be November 16, 2011 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1959

Regent-ház

Vágó Rezső szén- és fakereskedő 1933 őszén 120 ezer pengőért megvásárolta a telket a fővárostól.

A Fenyvesi és Fried Építésziroda tervei gyorsan elkészültek. 1935 márciusában megkezdődött a földmunka. Év végére az épület elkészült: ablakai a Margit-körútra, a Keleti Károly utcára és a Statisztika-kertre nyíltak. Homlokzatát fehér műkőlapokkal borították, az emeletekre üveghengerben futó lift vitt fel. Akkoriban ez volt a magyar főváros egyik legszebb bérpalotája. Több üzlethelyisége volt: a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank fiókintézetet létesített itt, volt egy Meinl kávékimérés és egy szép virágüzlet is. A többi helyiséget az előkelő közönség fogadására berendezett Regent Kávéház foglalta el. Innen kapta nevét a Regent-ház.

A bombázások és Budapest ostroma idején a lakók a pincébe hordták legszükségesebb bútordarabjaikat és aránylag biztonságban éltek. A Széna-téri német parancsnokság is felfigyelt a ragyogó épületre. Ámde az SS-tiszteket nem a pincében folyó élet, hanem a földszinti hely befogadóképessége érdekelte. A kávéház konyháját, bárját, a bankot és az üzleteket is lefoglalták. Titokban sok tonna tüzérségi lövedéket, kézigránátot, aknát és páncélöklöt tároltak ott. 1945. január 21-éről 22-re virradó éjszakán minden felrobbant. A ház összeomlott, a hatalmas tömeg rázuhant a pincére és mindenkit maga alá temetett. Senki nem élte túl a katasztrófát. Soha nem derült fény arra, mitől robbant fel a robbanóanyag.

Az ostrom idején a szemközti épületet, az ún. Szomjas-házat (Keleti K. u. 2.) találat érte, azt is le kellett bontani. A két üres telekre egy évtizeddel később Dúl Dezső építész tervei alapján egy-egy lakóházat emeltek, melyek 1959 végére készültek el. A Regent-ház helyén álló hétemeletes, megépítésekor szintén modernnek számító épület árkádjai alatt 30 éven át az Európa Étterem és –Eszpresszó működött. 1990 után a zenés-táncos szórakozóhely bezárt, helyét egy bankfiók foglalta el. F: hu.wikipedia.org

Tervezte
Dúl Dezső, Fenyves Iván, Hont Róbert, Hegyi Lajos
Cím

II. kerület Mechwart liget
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok