Ugrás a tartalomra

Pálffy telep

leguan küldte be máj 14, 2012 időpontban

A Budai Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) a lóvasúti vonalak kiépítéshez kapcsoltan e területen hozta létre 1869-ben a 40 kocsi tárolására képes színt, és a 130 ló befogadására alkalmas lóistállót.  Majd a vonalak villamosításakor, 1896-ban 39 kocsi befogadására alkalmas villamos kocsiszínt építtetett. Egyúttal a villamos üzemhez az energiát a telephelyen épített áramfejlesztő telep biztosította, amelyhez a szenet vasúti kocsikkal szállították az erőműbe. További villamos kocsiszínek kiépülése miatt a Pálffy kocsiszín szerepe fokozatosan csökkent.  Az 1910-es évek elején az áramfejlesztő bővítése miatt az ott lévő 34 kocsiférőhelyes színt lebontották, ekkor kocsiszíni jellege megszűnt. 1914  óta a környező villamosvonalak mellett a Szentendrei HÉV vonalát is táplálta villamos energiával.

A II. világháború által a járművekben okozott károk helyreállítása érdekében 1948-ban a volt BKVT kocsiszín helyén a Henger utcában 3500 m2 alapterületű új főműhely épült, ez lett a Pálffy főműhely. 1953-ban a troliüzem vette birtokba (pl. csuklós trolik gyártása, a pótkocsi vontatására átszerelés).

A Kelet-Nyugati metró második szakaszának építéséhez kapcsolódva a Szentendrei HÉV vonalat kéreg alatt meghosszabbították a Batthyány térig, a Margit híd budai hídfőjének északi oldalán lévő felszíni HÉV végállomást megszüntették, 1971-ben felszámolták a Bem utcai és a Budai rakparti villamosvonalakat is a Batthyány tér-Margit híd között. Ezzel megszűnt a Duna jobbparti körvasút is. A Pálffy telep vágánykapcsolata a külvilággal elveszett.

A telep főműhelyi tevékenysége is megszűnt az 1990-es évek elején. 2002-ben  a régi falak részbeni megtartásával új irodaház-komplexumot építettek a helyére

Forrás: villamosok.hu

Cím

Henger utca 2
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok