Ugrás a tartalomra

Katolikus Iparos- és Munkásifjak Országos Egyesületének székháza

Ády küldte be January 21, 2014 időpontban
Létrehozás
1903

"A Páli Szent Vince Plébánia főtemploma szembeötlően a Haller téren helyezkedik el, közvetlen szomszédságában a plébániával. A régebbi, a plébániának is eredetét jelentő Gát utcai Kaniziusz Szent Péter lazarista templom Ferencváros egyik leghírhedtebb utcájában áll, amely tele van nehéz helyzetben lévő megmentendő lelkekkel.
Bundala Mihály, a Központi Papnevelő lelkiigazgatójának buzgólkodására telepedtek le Páli Szent Vince rendjének tagjai, a lazaristák a Ferencvárosban. Hofhauser Antal terve alapján a Gát u. 4 sz. alatt háromemeletes zárdát és templomot (190 m2) építenek, amelyet 1903. szeptember 3-án Kohl Medárd püspök benediktálta.
Először az esztergomi főegyházmegye hitoktatói otthonaként működik, majd 1941-ben a Katolikus Iparos és Munkásifjak Országos Egyesülete kapja meg központnak és székháznak. Az egyesület 1920-ban alakult a munkás ifjak támogatására és nevelésére. Első csoportja a középjózsefvárosi Krisztus Király plébánián kezdte meg működését. A csoportok száma 200-ra növekedett. Tíz tanoncotthonnal és különféle szociális intézményekkel rendelkezett..." F: koz-zold.blog.hu

Ma az épületben a Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógia működik.

Tervezte
Hofhauser Antal
Cím

Gát utca 6
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok