Ugrás a tartalomra

régi pesti piarista-ház

leguan küldte be December 20, 2013 időpontban
Létrehozás
1697

A piarista rend 1717-ben kapta Pesten első házát a régi Városház mellett. Ennek szűkösségét belátva a következő évben a városi tanács megvette a jezsuiták telkét és ezt adták át a piaristáknak. A rend anyagi helyzetének javulása azután lehetővé tette, hogy ehhez megvásárolják a szomszédos házakat: a Vizay-házat  1745-ben, a Vietorisz házat  1751-ben, majd  a Tachner-házat.

A városi tanács döntése alapján  ezek eladását követően, 1756-ban megvehették gróf Eszterházy Ferenc tárnokmesternek a  Városház térre, valamint a Dunára  néző házát, amit  még 1697-ben építtetett Glockelsberg (más források szerint Klögelsperg vagy Glöckelsberg)  ezredes. A későbbiekben azonban ennek a háznak a földszintje a szomszédos piac lármájától alkalmatlanná vált  iskola és lakás céljára, az emeleti szint pedig kevés volt ahhoz, hogy ott a tanári lakásokat, az iskolát és kápolnát is elhelyezhessék.  Így került sor 1758-1760 között a plébániatemplommal párhuzamos új épületszárny építésére.

A Glockelsberg-ház (amelyet a korabeli Pest legszebb házai között tartottak számon)  földszintje ezt  követően különféle üzleteknek adott helyet, sőt az 1890-es években – a korabeli képek tanulsága szerint –  „Világ Panoráma" néven az európai nagyvárosokat bemutató vetítés és mozi  ("Mozgó") is működött benne.

1900-ban, a tervezett  Erzsébet híd összeköttetését biztosító és a Belvárost jelentősen  átrendező bontások és építések során lebontották a Városházat. Ennek helyén 1913-1917 között felépült az új piarista rendház és gimnázium (1953-tól az ELTE Bölcsészkara, majd 2011-től ismét a piaristák használatában). A Glockelsberg-házat 1913-ban bontották le.

Cím

Piarista köz 1
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok